Golf dolazi

Nova zastava: Kraljevina Italija. Veliki rat ostavio je rane po cijeloj Europi. Brijuni su kao jedan dotad već etablirani resort, morali, na neki način, početi iznova. Privući neke stare i mnogo novih gostiju. Jedan od tih magneta trebao bi biti golf. Golf dolazi na Brijune! Ovaj pregled je kratka verzija istraživanja.


Borba za obnovu raja (1919.-1921.)

Zašto golf?

Rat završava krajem 1918., a Paul Kupelwieser umire 1919. Njegov sin Karl naslijedio je poziv da održava otok Brioni kao pothvat na životu i da ga razvija. Bio je to vrlo težak zadatak jer su se mnoge stvari promijenile. Pavla kao pravog vizionara i spirutus movensa više nije bilo. Nije bilo ni Austro-Ugarske. Pavao je ovu priču utemeljio i razvio prije svega na austro-ugarskoj aristokraciji i slavnim osobama, a sada su Brijuni potpali pod Kraljevinu Italiju. Europa se polako oporavljala od Velikog rata i pandemije španjolske gripe. Nije najbolje vrijeme za turizam, koji je bio glavni izvor prihoda odmarališta i liječilišta Brijuni. U prve četiri godine nakon Velikog rata bilo je iznimno teško privući turiste i bilo je potrebno mnogo genijalnih napora.

Prvo je otvoren Casino des Etrangers i gosti su stidljivo počeli dolaziti, no trebalo je zahvatiti i druge segmente gostiju pa se odlučilo okrenuti ponudi sportova. Osim povratka starih gostiju bilo je potrebno privući nove goste iz novih emitivnih zemalja. One zemlje koje su prošle kroz rat bez većih razaranja poput Ujedinjenog Kraljevstva su čak dobile pojačano gospodarstvo poput Sjedinjenih Država, Kanade, Australije pa i južnoameričkih zemalja. Ti su gosti upražnjavali sportove poput tenisa, kriketa, pola i…golfa. Zato je Karl (sada Carlo) Kupelwieser krenuo u tom smjeru i 1921. godine odlučio napraviti golf igralište na Brionima!

Ne možemo još sa sigurnošću reći kada je točno prvi golf teren zgotovljen, ali znamo da se krenulo u izgradnju 1921. godine u kojoj već na proljeće kreću oglasi u novinama gdje se promovira da Brijuni sada u ponudi imaju i golf teren. Iz lokalnih novina doznajemo da se na ljeto 1921. još uvijek izvode grubi radovi na terenu. Naime, trebalo se počistiti kamenje i stijene, poravnati zemljom teren te posijati travu.

Moguće je da je teren u 1921. bio projektiran i uređen sa 9 rupa, a tek negdje u 1922. proširen na 18 rupa. Točno takvu formulaciju nalazimo u jednom golf godišnjaku iz 1931. godine: “osnovan 1921 i proširen na 18 rupa u 1923.

U jednoj promotivnoj ediciji, jednostavnog naziva Brioni, nalazimo mapu pretpostavljeno prvotnog izgleda terena. Premda nije u najboljoj rezoluciji, vidi se raspored rupa, a duljine i bogey (ili par) nažalost nisu čitljivi.

Prvotni izgled terena za golf 1922 ?

TKO POKREĆE ?

Nakon što je vlasnik otočja Paul Kupelwieser preminuo 1919. godine, obitelji ostaju u nasljedstvu, a obitelj odlučuje da je najbolje da njegov sin Karl preuzme operativno upravljanje Brijunima kao gospodarsko-turističkog pothvata. Drugi sin Leopold se fokusirao na prodaju poznatih brijunskih vina. Karl se našao u nezavidnoj situaciji, ali očigledno daje sve od sebe da očev i obiteljski san o rajskom otočju kao lječilištu i odmaralištu nastavi uspješno opstajati. Prilagodio se novonastaloj geopolitičkoj situaciji: sada žive u Kraljevini Italiji u kojoj ubrzo svu vlast zaposjedaju fašisti koji zaziru od slobodarstva i privatnog poduzetništva. Karl koji je sada Carl im pragmatično pokušava ići na ruku, mada će se na kraju pokazati da mu to neće presudno pomoći.

Ulaganje u golf terene i par godina kasnije u polo teren cilja na posjetitelje iz anglo-američkih zemalja, koje talijanski fašisti inače ne gledaju blagonaklono. Isto tako, za Karla su specifičnosti ovih sportova nepoznanica. Kako izgraditi, održavati i promovirati golf ili polo teren ne zna itko niti u bližoj okolici. Zato poziva stručnjake iz svijeta: gospodina R.G. Morrisona iz Engleske (koji će postati amaterski tajnik Golf kluba Brioni) i stvarnog doajena golf terena, igre i poduke – mađarskog prvaka gospodina Desidera Laubera. Osim njih, u ostvarivanju golf terena i golfa na Brijunima, inicijalni doprinos daju bečki doktor Richard von Stern (predsjednik bečkog golf kluba) i gospodin Ernst Gulden iz Leipziga (također predsjednik tamošnjeg golf kluba).Burne dvadesete (1923.-1930.)

Zapisi o prvim natjecanjima datiraju s kraja 1922.godine, no prvi službeni golf turnir je održan 27. do 31.03.1923.

Prije sanog službenog turnira, održan je jedan o kojem pronalazimo zapis u dnevnom listu iz Pula L’Azione od 18.03.1923. na kojem su pobjednici u kategoriji “gospoda”, očekivano, bili gospodin Morrison (koji je postavio rekord terena od 72 udaraca) i gospodin Lauber. U kategoriji “dame” pobjednice su bile gospođica E.M. Reniko i gospođa Morrison (supruga).

Duljina je bila 5.140 jardi, a bogey terena 75. Duljine pojedinih rupa su varirale od 80 do 550 jardi.

Kako se od 1923. značajnije povećavaju turistički dolasci tako i broj golf turnira raste. Premda do početka izlaska otočnog sportskog magazina 1929.godine nemamo previše informacijama o samim turnirima, imamo ipak jedna broj njih dokumentiranih iz ostalih domaćih i stranih medija. Tako je već 1924.godine održan niz natjecanja.

  • Štit Brijuna, otvoreno natjecanje za gospodu.
  • Zlatni Challenge Brijuni Kup, za gospodu.
  • Nagrade Venezia Giulia, za dame.
  • Brijuni Kup, za gospodu, match play.
  • Flag Competition, handicap, za dame i gospodu.
  • Bogey Competition, handicap, za dame i gospodu.
  • Nagrade Pula, za gospodu, match play.
  • Mixed Foursomes, handicap, match play.

KONSTANTNA UNAPRIJEĐENJA TERENA

Golf teren se konstantno unaprijeđivao, a možemo locirati i četiri veće nadogradnje. Kao što smo rekli, prvotnim izgledom terena smatramo prije priloženi mapu i možemo reći da je to bio izgled terena do prve veće izmjene koja se dogodila nedgje krajem 1925.godine. Za napomenuti je da primjećujemo da je vjerojatno prije te promjene bilo manjih dorađivanja u smislu čišćenja žbunja i micanja stabala koja su previše ometala igru te da je redoslijed samih rupa malo izmijenjen.

Krajem 1926. godine tako teren dobiva novu rupu preko mora i u jednoj njemačkoj ediciji, na samoj naslovnici prikazuju “novu rupu broj 9.”

Duljina je bila 4.520 jardi, a bogey terena 71.

RIVISTA

Od 1929. do 1939. godine imamo novi, bogati izvor o događanjima na golf terenu: Brioni, Sport e mondanità, Organo del polo club e golf club di Brioni. Kao što ime kaže, donosi prije svega vijesti i reportaže sa golf i polo terena te služi i u promociji samih Brijuna. Veliku većinu tadašnjih igrača i pratitelja na golf terenu “upoznali” smo upravo preko njihovih fotografa i objavljenim fotografijama.Polagano nestajanje (1930.-1939.)

U 1930. i 1931. godini se nastavlja organizirati veliki broj golf turnira. Imamo i posjete britanske mediteranske flote s Malte koji su rado viđeni gosti na golf i polo terenu budući da se radi o “anglo-saskonskim” sportovima. Također, dolaze u velikom broju, a to je bitno za održavanje prihoda.

Na golf terenu se dalje radi i naredna velika preinaka dolazi krajem 1931. godine.


Kraj jedne ere – opet (1940.-1945.)